Uitzendwerk biedt kansen voor WW'ers

Publicatiedatum: 22 december 2017 - 07:19

UWV verwacht komend jaar een groei van 4,5% van het aantal banen in de sector Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling. Door de groeiende economie neemt de vraag naar uitzendkrachten nog steeds toe. Een derde van de WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. Er is vooral vraag naar technische, agrarische en logistieke uitzendkrachten.

Uitzendwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. In het derde kwartaal van 2017 werken 291.000 mensen als uitzendkracht.

1 op de 3 WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. In 2016 gingen ruim 93.000 WW’ers aan het werk via een uitzendcontract. Slechts 9% hiervan is minder dan 6 maanden aan de slag. Maar de helft van deze WW’ers blijft minimaal een jaar aan het werk.

Uitzendwerk is vooral van belang voor werkzoekenden die bij UWV ingeschreven staan met een technisch, agrarisch en transport & logistiek beroep. Er liggen voor WW’ers veel kansen in de bouw en industrie, vooral voor vakkrachten, zoals timmerman, metselaar, monteur en lasser. In transport- en logistiekfuncties zijn ook goede kansen. Dan gaat het om beroepen als magazijnmedewerker, logistiek medewerker of heftruckchauffeur. Ook in de agrarische beroepen zijn kansen, bijvoorbeeld voor medewerker groenvoorziening of bloementeelt.

Uitzendorganisaties hebben de ambitie om in 2020 minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding te laten volgen. Vorig jaar volgde 14% een opleiding. UWV werkt samen met uitzendorganisaties om WW’ers via een stage en opleiding te plaatsen in sectoren waar veel vraag is naar personeel.

De afdeling arbeidsmarktinformatie van UWV heeft een 'Factsheet Uitzendwerk' gepubliceerd, waarin alle feiten zijn vermeld. Deze is ook terug te vinden op de arbeidsmarktpagina op werk.nl.