Over de uitzendbranche

In dit overzicht vindt u de meest gestelde vragen over de uitzendbranche. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.Welke convenanten zijn er met de uitzendbranche?

Op dit moment zijn er samenwerkingsovereenkomsten tussen UWV en ABU en tussen UWV en NBBU. In deze samenwerkingsovereenkomsten is onder meer afgesproken om tot eind 2015 actief met elkaar te blijven samenwerken en de publiek private samenwerking te blijven stimuleren. Voor meer informatie kunt u klikken op deze link.

Hoe werkt de uitzendbranche?

Uitzendbureaus bieden flexibele banen aan uitzendkrachten. De uitzendkrachten worden uitgezonden of gedetacheerd naar een inlener. De inlener betaalt het uitzendbureau en het uitzendbureau betaalt de uitzendkracht. Het uitzendbureau is de werkgever van de uitzendkracht.

De uitzendbranche is een grote branche. Er zijn ruim 10.000 ondernemingen en daarvan zijn er 2.400 geregisterd en hebben het SNA-keurmerk, hét keurmerk voor de uitzendbranche. Een uitzendbureau kan lid worden van één van de brancheorganisaties. De twee grootste brancheorganisaties zijn de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en de NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Leden worden regelmatig gecontroleerd op naleving van de CAO. Lees meer over de uitzendbranche via deze link.

Welke subsidies zijn er voor de uitzendbranche?

Er zijn geen subsidies speciaal voor uitzendbureaus. Een uitzendbureau is formeel werkgever van een uitzendkracht en kent dezelfde subsidies als reguliere werkgevers. Voor meer informatie over subsidies en regelingen kunt u hier klikken.

Welke initiatieven op het gebied van samenwerking met uitzendbureaus en UWV zijn er al?

Er zijn diverse initiatieven ontstaan op het gebied van samenwerking. Op werkplein Hoorn zijn voorlichtingen gegeven door de intercedenten aan werkzoekenden over werken via een uitzendbureau. In Ede bleek er behoefte bij intercedenten en consulenten te zijn over uitleg over o.a. de (nieuwe) dienstverlening die UWV biedt. Een aantal werkcoaches hebben een workshop gegeven waarbij de dienstverlening uitgebreid werd toegelicht en waar een spoedcursus sociale zekerheid en subsidies werd gegeven. Op het werkplein in Twente hebben ze een twitterbanenmarkt bedacht, waarbij intercedenten hun vacatures twitteren en werkzoekenden via Twitter hierop kunnen reageren.

Via deze link vindt u meer informatie over bovenstaande projecten.

In hoeverre kan Servicepunt Flex ondersteunen in het opzetten van projecten tussen uitzendbranche en UWV?

Servicepunt Flex kan ondersteunen met adviezen en tips en kan de verbindende factor zijn tussen uitzendbranche en UWV. Voor meer informatie over Servicepunt Flex kunt u hier klikken.