Over UWV

In dit overzicht vindt u de meest gestelde vragen over UWV. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.

 

 

 • Wat is het WERKbedrijf?
  Het WERKbedrijf is ontstaan na de fusie tussen het CWI (Centrum Werk en Inkomen) en UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) per 1 januari 2009. Het WERKbedrijf richt zich op het bij elkaar brengen van vraag (vacatures van werkgevers) en aanbod (van werkzoekenden). Het WERKbedrijf is een van de 5 divisies van UWV. Het WERKbedrijf als naam bestaat feitelijk niet meer. Naar buiten toe wordt alleen nog de naam UWV gehanteerd. Binnen UWV wordt nog wel over de divisie WERKbedrijf gesproken. Vanaf nu spreken we dus alleen nog over UWV.

  De andere onderdelen van UWV zijn:

  • Klant & Service: dit onderdeel onderzoekt waar de werkzoekende en de werkgever behoefte aan heeft in de dienstverlening van UWV
  • Sociaal medische Zaken: dit onderdeel houdt zich bezig met het uitvoeren van sociaal medische beoordelingen
  • Uitkeren: dit onderdeel houdt zich bezig met de uitkering van WW
  • UGD: dit onderdeel houdt zich bezig met het bekijken van het gegevensverkeer over loon-, uitkerings- en arbeidsverhoudingen en maakt hier analyses van om vervolgens de dienstverlening te verbeteren

  Hoe werkt UWV voor haar klanten?
  UWV biedt zowel ondersteuning aan werkzoekenden als werkgevers. Werkzoekenden kunnen terecht voor de aanvraag voor een Werkloosheids-uitkering en voor ondersteuning bij het vinden van een nieuwe baan. Werkgevers kunnen bij UWV terecht voor het vinden van (gekwalificeerd) personeel. UWV handelt ook ontslagvergunningen en tewerkstellingsvergunningen af voor werkgevers.

  Hoe kom ik in contact met ?
  Er zijn 35 werkgeversservicepunten ingeregeld waar werkgevers terecht kunnen voor vragen. Via www.werk.nl/werkgeversservicepunt kunt u in contact komen met het werkgeversservicepunt in uw regio. Bent u op zoek bent naar de betreffende contactpersoon voor de uitzendbranche, neem dan contact op nemen met Servicepunt Flex.

  Op de website www.werk.nl kunt u ook de dichtstbijzijnde te bezoeken vestiging van het UWV (de vestigingen van UWV worden overigens Werkpleinen genoemd) opzoeken. Dit gaat via de postcode van uw eigen vestiging.
  Op veel Werkpleinen wordt samen gewerkt met de gemeente.

  Hoe kan ik via UWV kandidaten voor mijn vacatures vinden?
  U kunt uw vacatures aanmelden op werk.nl bij het tabblad werkgevers. Indien u als werkgever open staat voor de doelgroep van UWV (langdurig werklozen en werkzoekenden met een WIA of Wajong-uitkering etc), dan kunt u ook contact opnemen met het werkgeversservicepunt om de mogelijkheden te bespreken.